Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2015 21:05 - Професор към "двойно убийство"
Автор: vessodel Категория: История   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2015 21:07


 Професор Пантев КЛОНИ КЪМ "ДВОЙНО УБИЙСТВО"

   В КРАЯ НА ТОЗИ КЛИП проф. Пантев твърди, че репресираните писатели по времето на тоталитаризма социализъм са били все некадърници: "Кой от чекмеджето е извадил страхотен роман, който е щял да спечели Нобелова награда?!"

   ТИПИЧНО! С ЕДИН ФАКТ, ОТНАСЯЩ СЕ ДО КАЧЕСТВОТО НА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА, ТОЙ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ СЪЩНОСТТА НА ПРОБЛЕМА.

 

   Бих помолил проф. Пантев да си помисли как би се чувствал при следнотото хипотетично /условно/ положение: съветската армия не е наложила нов режим в България и Вапцаров е отритнат поет, ценен само от малочислената компартия. Как би му въздействал един друг професор на висока медийна трибуна с думите: И Вапцаров, и другите като него не са големи писатели. Техните другари ги възприемат като репресирани, но истината е, че няма за какво да го ценим. Той в българската литература ще влезе само като поет комунист. /Отново напомням, че това е само хипотетична ситуация, в която проф. Пантев би изпитал на свой гръб ЧРЕЗ ИЗКАЗВАНЕ, ПОДОБНО НА НЕГОВОТО, двойното убийство на един пишещ./

   Проблемът е в регулирането, управлението, инструментализацията на писателската дейност. Това е вечната роля на "моркова и тоягата". Наблягайки на измислената обратнопропорционална зависимост насилие-качество, проф. Пантев с ораторски похват ни лишава да мислим за "моркова" като равностойност на репресирането, защото с блажинки и хвалебствия се постига същото: ВМЪКВАНЕ НА ПИСАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ В АРЕСТА НА ТОТАЛИТАРНО-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. ПРИМЕР ЗА ТОВА Е ВТОРАТА ВЕРСИЯ НА РОМАНА " Тютюн". След дълги "упътвания" Димитър Димов е бил принуден да пренапише половината си творба според партийно-комунистическите внушения и по-късно литературните критици акцентуват само, че втората версия е по-качествена – също както проф. Пантев. Да, по- качествена и по-идеологизирана с шаблоните на комунизма. А проблемът е, че Димитър Димов не е бил оставен на свобода да създаде по-качествена версия единствено според собствените си виждания.

https://www.youtube.com/watch?v=hbvCeqzUCe0



Тагове:   Вапцаров,   тютюн,   пантев,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vessodel
Категория: Забавление
Прочетен: 149410
Постинги: 153
Коментари: 29
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930