Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2012 22:12 - Стефан Цанев - дали е прав
Автор: vessodel Категория: Забавление   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
2



   Като ученик по здравословни причини ходих на административна бригада в бараки край общината. Идваха родители на донаборници, ние ги разпитвахме за техните родители и попълвахме с данните съответни формуляри. Военната администрация изпращаше писма до председателите на селсъветите /аналози на сегашните кметове / и получаваше от тях обратна информация.

Един ден майорът ни показа писмо с подчертани с червено редове:  "Виждате ли това ? На този донаборник дупе да му е яко ! Дядовците му са били против народната власт."

  -  Какво е виновен внукът, че ще плаща заради тях? - попитах с явно възмущение.

Военият папкосъставител се усмихна лукаво:

 - Вината не е важна. Важното е, че крушите не падат по-далече от стъблото.

    Тази неделя Стефан Цанев благодарение на киворкирането изказа увереността си, че робската психика ще отмине и може да очакваме възход, след като се загуби поколението, расло през тоталитаризма. Дори изтъкна какво бил забелязъл - българинът очаква все някой друг да му върши работата. При по-младите може да мине: ще останат с убеждение, че той е откривателят на тази нашенска черта.

     На практика известният писател, поет и драматург оставя времето да ни свърши работата - просто дублира това, срещу което негодува като негативна народопсихология. От друга страна има голяма истина в думите на военния администраатор от моето ученичество. Все повече се убеждавам, че родителите създават себеподобни. Най-пресният случай се появи отново по телевизия - Коцето-Калки говореше за сина си и подчерта как ще го запозное със собствените си духовни пътища. 

     Да не "лежим на кълката", че смяната на поколенията ще донесе "оправянето". Ако внесем нашия модел в главите им, ако не им покажем достойно гражданско поведение, може да има привиден икономически растеж, но духът ни ще продължава да го подрива.

                  Веселин  Делчев 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vessodel
Категория: Забавление
Прочетен: 149243
Постинги: 153
Коментари: 29
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930